AMSTERDAM - Aanklagers in Oslo achten de Noor Anders Breivik niet toerekeningsvatbaar. Dat werd donderdagmiddag bekend.

De aanklagers willen een opname in een kliniek in plaats van een celstraf. Dat zeiden ze aan het einde van hun slotpleidooi voor de rechtbank.

Breivik liet vorig jaar een autobom ontploffen in Oslo waarbij acht doden vielen. Vervolgens ging hij naar het eilandje Utøya, waar de Arbeiderspartij van Stoltenberg een jeugdkamp hield. Daar schoot de Noor 69 mensen dood. Hij is aangeklaagd voor terrorisme en moord.

''22 juli 2011 was en is nog steeds een nationaal trauma. Duizenden mensen zijn er direct of indirect door getroffen'', aldus aanklager Bejer Engh. Ze zei dat veel van de klemmende vragen in deze zaak, zoals hoe een ''inwoner een moordmachine kan worden'', waarschijnlijk niet afdoende kunnen worden beantwoord.

Bekijk de video

Toerekeningsvatbaar

De grote vraag tijdens het wekenlang durende proces was of Breivik tijdens de aanslagen toerekeningsvatbaar was. Enkele psychologen zeggen dat hij aan waanideeën leed en daarom niet verantwoordelijk kan worden gehouden.

Andere psychologen vinden juist dat Breivik bij zijn volle verstand was. Ook Breivik zelf vindt dat hij toerekeningsvatbaar was.

Als de rechters vinden dat Breivik toerekeningsvatbaar was, kan de Noor maximaal 21 jaar cel krijgen. Dat kan oneindig worden verlengd zolang hij een gevaar voor de samenleving wordt geacht. 

De uitspraak in het proces tegen Breivik is volgens persbureau Reuters uiterlijk op 24 augustus. Breivik liet eerder al weten dat hij in hoger beroep gaat als hij niet toerekeningsvatbaar wordt geacht. 

Alle berichten over het proces tegen Breivik in ons nieuwsdossier

Slotpleidooi aanklagers in Breivik-proces