AMMAN - Een Syrische luchtmachtpiloot is donderdag naar buurland Jordanië gevlucht. Hij heeft politiek asiel aangevraagd en gekregen, liet de minister van Binnenlandse Zaken van Jordanië weten.

De asielaanvraag is goedgekeurd op 'humanitaire gronden', aldus een bron bij de Jordaanse veiligheidsdiensten. De piloot wordt gemarteld of gedood als hij wordt teruggestuurd naar Syrië, zei de bron.

Het is de eerste keer sinds het begin van de opstand zijn dat een piloot met zijn vliegtuig deserteert.

Het gevechtsvliegtuig, een MiG-21, landde in Jordanië op een militair vliegveld ten noordoosten van de hoofdstad Amman.

Syrië verloor iets na half elf 's ochtends (lokale tijd) de communicatie met een vliegtuig van hetzelfde type, meldde de staatstelevisie.

Radarbeelden

De straaljager steeg donderdagochtend met hoge snelheid op van een luchtmachtbasis in het zuiden van Syrië, zegt de Syrische oppositie. Door alleen en laag boven de grond te vliegen, was de vluchtende piloot niet op radarbeelden te zien.

De deserteur zou afkomstig zijn uit de stad Deir al-Zor in het oosten van Syrië. Daar wordt hevig gevochten tussen het regeringsleger en opstandelingen.

In februari vorig jaar vluchtten de piloten van twee Libische straaljagers onverwacht naar Malta. Ze hadden naar verluidt geweigerd demonstranten in de stad Benghazi te bombarderen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten