MONTEVIDEO - Uruguay overweegt op een nieuwe wijze de stijgende drugscriminaliteit in het land aan te pakken: de regering wil zelf marihuana verkopen, zodat dealers niet langer verdienen aan de verkoop.

Het plan van de regering van de linkse president José Mujica houdt in dat alleen de overheid toestemming krijgt om marihuana te verkopen. Alleen volwassenen die zich hebben laten registreren, mogen het geestverruimende middel vervolgens aanschaffen.

Door de registratie van de aankopen kan de overheid de gebruikers in de gaten houden. De winst die wordt gemaakt met de verkoop van marihuana gaat naar verluidt naar de behandeling van drugsverslaafden.

'Gevecht'

"Het is een gevecht op beide fronten: tegen het gebruik van drugs en tegen de drugssmokkel. We denken dat het verbieden van sommige drugs meer problemen veroorzaakt voor de samenleving, dan de drugs zelf", zei de Uruguayaanse minister van defensie Eleuterio Fernandez Huidobro woensdag op een persconferentie.

Meer details worden binnenkort bekendgemaakt, maar duidelijk is al wel dat Uruguayaanse boeren de marihuana gaan verbouwen.

Het wetsvoorstel wordt binnenkort voorgelegd aan het congres, waar de partij van Mujica een meerderheid heeft. Als de wet wordt aangenomen, dan is de Uruguayaanse overheid de eerste nationale overheid in de wereld die marihuana gaat verkopen aan haar burgers.

Het gebruik van marihuana is in Uruguay niet verboden. Ook het bezit van marihuana voor persoonlijk gebruik is niet strafbaar.