PEKING - Dissident Ai Weiwei zegt dat hij China nog steeds niet uit mag, ondanks dat zijn 1 jaar durende reisverbod donderdag is afgelopen.

De wereldberoemde kunstenaar was 22 juni vorig jaar op borgtocht vrijgelaten maar mocht een tijd niet reizen en twitteren.

Ai meldde donderdag dat hem officieel is meegedeeld dat zijn borgvoorwaarden zijn afgelopen, maar hij kreeg zijn paspoort niet terug. Hij kreeg te horen dat een onderzoek is begonnen naar mogelijke andere misdrijven.

Het zou gaan om bigamie en pornografie: de getrouwde kunstenaar heeft openlijk een vriendin en staat bekend om zijn blootfoto's. De politie zei dat het onderzoek nog jaren kan duren.

Verzinnen

''Ze blijven maar doorgaan mijn vrijheid om te reizen te beperken en aanklachten te verzinnen'', zei Weiwei. Dat het onderzoek jaren kan duren ''toont dat ze me proberen te intimideren en nog te straffen voor wat ik deed. Ik betaal de prijs voor vrijelijk communiceren en kritiseren.''

Ai (55) was ruim een jaar geleden in de cel gezet wegens een belastingzaak. Volgens sommigen was dat een poging om de prominente dissident monddood te maken. De aanhouding zorgde wereldwijd voor ophef.