LONDEN - De regering van Ecuador zal binnen de komende 24 uur een beslissing nemen over de asielaanvraag van WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Dat heeft de Ecuadoraanse onderminister van Buitenlandse Zaken in de nacht van woensdag op donderdag laten weten.

De Australiër Assange is dinsdag gevlucht naar de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vroeg asiel aan bij het Zuid-Amerikaanse land om zijn uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar wacht hem een proces wegens verkrachting en aanranding.

Assange vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt. Daar dreigt een zware straf, omdat hij vanaf begin 2010 honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft onthuld. WikiLeaks had de zogeheten 'cables' gekregen van een Amerikaanse militair in Irak.

Arresteren

De Britse politie heeft laten weten de Australiër hoe dan ook te zullen arresteren. ''Ook al rijdt hij in een diplomatenauto de ambassade uit'', aldus een woordvoerder tegen ABC News.

Volgens de politie heeft Assange de voorwaarden van zijn borgtocht geschonden door asiel aan te vragen in de ambassade. Scotland Yard vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit, omdat hij tussen 10 uur 's avonds en 8 uur 's ochtends op een afgesproken adres moet zijn.