JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere hoge regeringsfunctionarissen zijn verantwoordelijk voor het wanbeleid ten tijde van een van de ergste branden in de geschiedenis van Israël.

Dat staat in een rapport van een Israëlische overheidswaakhond. Bij de brand in 2010 kwamen 44 mensen om het leven.

Ombudsman Micha Lindenstrauss legde de schuld bij minister van binnenlandse zaken Eli Yishai en minister van financiën Yuval Steinitz, maar noemde Netanyahu de eindverantwoordelijke.

Hij noemde het rapport 'heel pijnlijk' en beschuldigde de regering van nalatigheid en gebrek aan voorbereiding. Hij riep niet op tot het aftreden van de functionarissen.

Verwoestend

De brand, die uitbrak in het noorden van het land, verwoestte miljoenen bomen en bereikte buitenwijken van Haifa, de op twee na grootste stad van Israël.

Vorige week verscheen ook al een kritisch rapport van de hand van de ombudsman over Netanyahu. De premier kreeg daarin te horen dat zijn besluitvorming ernstig te wensen over liet toen hij twee jaar geleden het bevel gaf tot een Israëlische commandoraid op een schip met Turkse activisten dat onderweg was naar de Gazastrook.

Netanyahu nam zijn beslissingen zonder 'overzichtelijk, gecoördineerd en gedocumenteerd teamwerk', was de conclusie van dat rapport.