ATHENE - De leider van Nieuwe Democratie (ND), Antonis Samaras, is woensdagmiddag beëdigd als de nieuwe premier van Griekenland.

Zijn partij gaat een coalitie vormen met de socialistische partij Pasok en de kleinere partij Democratisch Links.

Na de ceremonie beloofde hij tegenover de pers in Athene een ''grootscheepse inspanning'' om het Balkanland uit het economische slop te halen. ''Met de hulp van God zullen wij alles doen wat wij kunnen om het land uit de crisis te halen'', aldus de conservatieve leider.

Samaras zei in de marge van de ontmoeting met president Karolos Papoulias, waarin hij hem informeerde over de geslaagde onderhandelingen, dat hij een kabinet wil formeren dat voor de langere termijn aanblijft.

Woensdag werden de onderhandelingen hervat tussen Samaras, Evangelos Venizelos van Pasok en Fotis Kouvelis van Democratisch Links.

Ministers

Directeur Vassilis Rapanos van de Nationale Bank van Griekenland wordt de nieuwe minister van Financiën. Dat meldde de Griekse nationale omroep woensdag.

Rapanos, professor economie aan de Universiteit van Athene, is sinds 2009 de bankdirecteur. Hij bekleedde in het verleden tal van andere belangrijke functies op het gebied van economie en financiën in Griekenland.

Later woensdag wordt de samenstelling van het nieuwe Griekse kabinet bekend. Dat zal naar verwachting vooral bestaan uit partijloze deskundigen.

Video: Pasok-leider Venizelos meldt dat de coalitie rond is:

Noodhulp

De drie partijen zijn bereid strenge bezuinigingen door te voeren in ruil voor Europese noodhulp. Wel hopen ze dat de afspraken met Europa kunnen worden aangepast.

De Europese partners hameren erop dat Griekenland zich aan de afgesproken bezuinigingen houdt, als voorwaarde voor nieuwe financiële steun.

De partijen hebben samen 179 van de 300 zetels in het parlement. Nieuwe Democratie kwam bij de verkiezingen afgelopen zondag als grootste uit de bus en haalde 129 zetels. Het socialistische Pasok haalde 33 zetels en Democratisch Links 17.

Lees reacties van Europese leiders op dit nieuws

Achtergrond: De Griekse kabinetsformatie

Alles over Griekenland in ons dossier

Nieuwe regering Griekenland