AMSTERDAM - De onduidelijke toestand van oud-president Hosni Mubarak komt bovenop de toch al instabiele situatie in Egypte.

Staatspersbureau MENA meldt dat Mubarak klinisch dood is. Ingewijden meldden echter tegen Reuters, AFP en CNN dat hij nog leeft maar in coma ligt.

De onduidelijkheid over de gezondheid van Mubarak komt bovenop de onzekere situatie in onrustig Egypte. Deze en vorige week was het land toneel van grote politieke turbulentie.

Het Grondwettelijk Hof bepaalde dat de parlementsverkiezingen in strijd met de grondwet zijn verlopen. Het militaire bewind ontbond het parlement en nam zondag alle bevoegdheden over.

Nieuwe president

Zaterdag en zondag ging Egypte naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Donderdag wordt bekend wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen: ex-luchtmachtgeneraal Ahmed Shafiq of Mohammed Mursi van de Moslim Broederschap. Beiden claimen de overwinning.

Dinsdag gingen duizenden aanhangers van de Broederschap het Tahrirplein op om te protesteren tegen het militaire regime, dat in hun ogen de macht in het land naar zich toe trekt. De demonstranten scandeerden leuzen om hun protest kracht bij te zetten. Zij zien Shafiq als opvolger van Mubarak, die door protesten op hetzelfde plein vorig jaar zijn positie opgaf. Shafiq was onder Mubarak onder meer premier.

Het leger draagt eind juni de macht over aan de nieuwe president. Een exacte datum is niet bekendgemaakt. De president moet dan beginnen zonder parlement en zonder grondwet, met de economie in het slop.

Lees alles over Egypte

Onduidelijkheid over toestand Mubarak