AMSTERDAM - De Russische president Vladimir Poetin wil dat zijn Syrische collega Bashar al-Assad diens macht afstaat.

Dat zegt de Britse premier David Cameron dinsdag tijdens de G20-top in Mexico, meldt persbureau Reuters.

Rusland geldt als trouwe bondgenoot van president Bashar al-Assad. Maar volgens Cameron is Poetin van gedachten veranderd na gesprekken met de Amerikaanse president Barack Obama en andere wereldleiders op de G20-top. De gesprekken met Poetin zouden nu gefocust zijn op een machtstransitie.

Tijdens een persconferentie ontkende Poetin dit echter opnieuw. "Ik geloof dat niemand het recht heeft te beslissen over een ander land wie er de macht moet hebben en wie de macht moet opgegeven", aldus de president.

China

Obama zei in de nacht van dinsdag op woensdag dat hij er niet in geslaagd is de Chinese president Hu Jintao, een andere bondgenoot van Assad, over te halen om mee te werken aan een interventie in Syrië. Obama zei wel dat zowel China als Rusland zich bewust zijn van het gevaar van een burgeroorlog in Syrië.

China ligt, evenals Rusland, niet op een lijn met de VS over een mogelijke interventie in Syrië. Volgens Obama kan het conflict in Syrië alleen worden opgelost als de Syrische president Bashar al-Assad zijn macht afstaat.

Lees alles over onrust in het Midden-Oosten

G20-top in Mexico