AMSTERDAM - Hosni Mubarak is klinisch dood. Dat meldt althans staatspersbureau MENA dinsdagavond. Ingewijden zeggen tegen Reuters, CNN en AFP dat de Egyptische oud-president in coma ligt.

Mubarak had eerder op de avond een beroerte gehad. De 84-jarige oud-president is per ambulance van de Torah-gevangenis overgebracht naar een hospitaal in het zuiden van Caïro.

Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. "Artsen hebben meerdere keren geprobeerd om Mubaraks hart met een defibrillator weer aan de gang te krijgen, maar het hart reageerde niet'', aldus MENA.

Het is dezelfde plek waar de voorganger van Mubarak, Anwar Sadat, na een aanslag op zijn leven door islamitische extremisten dood werd verklaard.

Ingewijden weerspreken echter tegenover persbureau Reuters dat de Egyptische ex-dictator zou zijn overleden. Volgens hen is Mubarak wel buiten bewustzijn en ligt hij aan de beademing. Eén bron van Reuters noemde het ''nog te vroeg om te zeggen dat Mubarak klinisch dood is''. Het Franse persbureau AFP sprak bronnen die melden dat Mubarak in coma ligt. De advocaat van Mubarak spreekt, tegen CNN, ook van een coma.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera is de echtgenote van Mubarak is aangekomen in het ziekenhuis.

Aftreden

Mubarak was president van Egypte van 1981 tot 2011. Hij trad vorig jaar af na massale straatprotesten. Eerder deze maand werd hij veroordeeld tot levenslang voor de gewelddadige dood van demonstranten.

De gezondheid van Mubarak ging na zijn val hard achteruit. Hij moest enkele keren worden overgebracht naar een ziekenhuis en werd een aantal malen kunstmatig beademd.

Eerder deze maand moest twee keer een defibrillator worden gebruikt nadat Mubarak een hartstilstand had gehad. Ook heeft hij een zenuwinzinking gehad.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie

Achtergrond: Mubarak regeerde als moderne farao

Toestand Mubarak bovenop onrust Egypte

Lees de Twitterreacties op dit nieuws op NUlive

Alles over de situatie in Egypte

Onduidelijkheid over toestand Mubarak