LONDEN/QUITO - De oprichter van de onthullingssite WikiLeaks, de Australiër Julian Assange, is gevlucht naar de ambassade van Ecuador in Londen. Hij heeft in het Zuid-Amerikaanse land politiek asiel aangevraagd.

Dat heeft het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten.

''De regering van Ecuador onderzoekt het verzoek. Bij de beslissing houdt Ecuador rekening met internationaal recht en de mensenrechten'', zei het ministerie in een verklaring. Via Twitter liet WikiLeaks weten dat Assange nu onder de bescherming valt van de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Assange bevestigt dat hij in de ambassade zit. ''Ik dank de ambassadeur en de regering van Ecuador voor het feit dat ze mijn aanvraag behandelen'', zei hij in een verklaring.

Zweden

Assange wil voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden. De Australiër vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt.

Daar dreigt een zware straf, omdat hij vanaf begin 2010 honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft onthuld. WikiLeaks had de zogeheten 'cables' gekregen van een Amerikaanse militair in Irak.

Uitleveren

Vorige maand besliste het hoogste gerechtshof in Groot-Brittannië dat Assange mag worden uitgeleverd. Zweden wil hem berechten wegens verkrachting en aanranding. Daar werd hij eind 2010 van beschuldigd. Ecuador bood hem volgens de Britse zender BBC toen al asiel aan.

Assange zat tijdens de uitleveringsprocedure onder huisarrest. Hij verbleef bij een rijke aanhanger, nadat hij in december 2010 op borgtocht was vrijgelaten.