ATHENE - De onderhandelingen over een nieuwe Griekse regering hebben dinsdagavond nog geen eindresultaat opgeleverd.

''We hebben over alle politieke kwesties gesproken, we hebben vooruitgang geboekt en zetten de gesprekken woensdagochtend voort'', zei Kostas Skandalidis van de socialistische partij Pasok dinsdagavond.

Pasok onderhandelt sinds maandag met de conservatieve Nieuwe Democratie, de grootste partij van het land, en met de kleine partij Democratisch Links.

De drie partijen zijn bereid strenge bezuinigingen door te voeren in ruil voor Europese noodhulp. Wel hopen ze dat de afspraken met Europa kunnen worden aangepast. 

Eurozone

Bij de verkiezingen afgelopen zondag kreeg Nieuwe Democratie de meeste stemmen. Maar dat zijn onvoldoende zetels om zelf een regering te vormen. PASOK eindigde op de derde plek na de extreemlinkse partij Syriza van Alexis Tsipras.

PASOK en Nieuwe Democratie (Nea Dimokratia) hebben beide verklaard dat ze in de eurozone willen blijven; Syriza is fel tegen de strenge bezuinigingen die moeten worden getroffen in ruil voor financiële steun.

Democratisch Links is een kleinere gematigde linkse partij. Maandag zei de partij bereid te zijn een coalitie van ND en Pasok onder voorwaarden te steunen. Welke dat zijn, zei de partij niet.

Alles over de situatie Griekenland in ons dossier

Griekse formatie woensdag verder