AMSTERDAM - De Pakistaanse premier Yusuf Raza Gilani is dinsdag door het Hooggerechtshof ongeschikt verklaard om zijn functie verder uit te voeren.

Dat meldt de BBC dinsdag.

Gilani weigert al 2 jaar een onderzoek te heropenen naar corruptiebeschuldigingen aan het adres van president Asif Ali Zardari en moet daardoor aftreden. 

Zardari wordt er onder meer van beschuldigd zwart geld in Zwitserland te hebben.

Gilani is de eerste premier die tijdens zijn ambtsperiode wordt vervolgd. Tijdens zijn voorgeleiding maandag ontkende Gilani dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan minachting van het hof.

Volgens Gilani is president Zardari gevrijwaard van vervolging als gevolg van zijn functie. Hij stelt dat heropening van het onderzoek nu zinloos is. Zardari beweert dat de beschuldigingen aan zijn adres politiek zijn gemotiveerd.

Hij zei na zijn veroordeling niet van plan te zijn af te treden. Volgens hem is het parlement de enige instantie die de premier naar huis kan sturen.

In tegenstelling tot de verwachting ontloopt Gilani een celstraf. Het Hooggerechtshof heeft president Zardari opgedragen een nieuwe premier te kiezen.

Protest na ongeschiktverklaring Gilani