AMSTERDAM - Het Russische vrachtschip MV Alaed, dat vermoedelijk onderweg is naar Syrië om daar gevechtshelikopters en munitie af te leveren, is niet langer verzekerd.

Dat meldt The Telegraph.

Verzekeraar Standard Club trok de verzekering in nadat de Britse overheid waarschuwde dat het verder verzekeren van het schip in strijd is met de sancties die de Europese Unie heeft opgelegd aan het regime van de Syrische president Assad.

De MV Alaed voer volgens de Britse krant langs de Nederlandse kust, maar keerde na benadering door de Nederlandse kustwacht abrupt om en zette koers richting Schotland. Daar zou ze nu langs de kust varen.

In een reactie laat een woordvoerster van de Kustwacht aan NU.nl weten dat er geen bemoeienissen zijn geweest met de MV Alaed: "Hij vaart niet in Nederlandse wateren, dus de Kustwacht heeft er niets mee te maken."

Clinton

Het schip kwam in het nieuws nadat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton vermoedde dat Rusland nieuwe helikopters ging leveren aan Syrië.

Later bleek dat het om drie helikopters van het type Mi-25 'Hind' (foto) gaat die al sinds het einde van de Koude Oorlog eigendom zijn van Syrië en slechts voor groot onderhoud naar Rusland waren verscheept. De Syrische luchtmacht bezit in totaal tussen de 35 en 48 helikopters van dit type.

De kans is groot dat de MV Alaed haar bestemming, de Syrische haven Tartous, niet gaat bereiken. Door het gebrek aan een verzekering wordt het lastig voor het schip om in havens aan te meren en is ze waarschijnlijk genoodzaakt om terug te keren naar de Russische thuishaven.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier