AMSTERDAM - De Duitse overheid gaat aangifte doen tegen 'bosjongen' Robin van Heslum uit Hengelo wegens het misbruik maken van sociale jeugdhulpvoorzieningen.

Dat meldt het AD dinsdag.

Van Helsum, beter bekend als bosjongen 'Ray', klopte negen maanden geleden aan bij de jeugdzorg in Berlijn nadat hij naar eigen zeggen maandenlang in de bossen had geleefd met zijn vader. Die zou op een gegeven moment zijn overleden, waarna hij hulp zocht.

Hij werd vrijdag herkend door zijn stiefmoeder en vrienden op foto's die door de Duitse politie werden verspreid.

20.000 euro

De sociale dienst in de Berlijnse stadsdeel Tempelhof-Schöneberg probeert nu via de aangifte rond de 20.000 euro terug te krijgen. Dat bedrag was men kwijt voor de opvang van de jongen, die negen maanden in een sociaal-medische begeleidingsinstelling verbleef.

Hij kreeg daar eten en drinken, kleding en persoonlijke begeleiding. Ook volgde hij Duitse les en kreeg hij maandelijks 250 euro zakgeld. Van Helsum werd maandag op straat gezet.

Frustrerend

Raadslid Oliver Schworck is niet te spreken over de Nederlander. "Zeer frustrerend om iemand te moeten laten gaan die negen maanden lang ten onrechte profiteerde van onze voorzieningen. Excuses of zelfs maar een bedankje konden er niet af."

Hoewel Van Helsum zich schuldig maakte aan een strafbaar feit, lijkt er niet genoeg aanleiding te zijn om hem op te laten pakken, voegt Schworck toe. De Duitse instelling vreest niets van de gemaakte kosten terug te zien.

Volg berichten op Twitter over dit nieuws via NUlive

'Bosjongen' is Nederlander