TRIPOLI - Libië is bereid de vier medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) vrij te laten als het ICC excuses aanbiedt aan de Libische autoriteiten.

Dat zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr in de nacht van maandag op dinsdag.

Het ICC-team zit vast na een bezoek aan Saif al-Islam Kaddafi, de zoon van de voormalige Libische leider. De medewerkers wilden hem helpen bij de keuze van een advocaat. Volgens de Libische autoriteiten hebben de medewerkers geprobeerd een gedecodeerde brief aan Saif te overhandigen en hebben ze een pen met een cameraatje gebruikt.

Lobbyen

Libië wil dat het ICC zich verontschuldigt voor ''onvoldoende overleg'', aldus Carr tegen The Australian.

Het ICC vaardigde vorig jaar een arrestatiebevel uit tegen Saif wegens zijn rol bij het bloedige neerslaan van de volksopstand tijdens de Arabische Lente. De nieuwe machthebbers in Tripoli willen de zoon van de 'Gids van de Revolutie' zelf berechten.

Zij hebben daartoe het recht als zij hem een eerlijk proces kunnen en willen bieden; dan is de zaak in Den Haag niet ontvankelijk. De procedure waarbij Libië de ICC-rechters daarvan wil overtuigen, loopt nog.

Veroordeeld

Het Strafhof, andere internationale hoven en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben de detentie van de vier ICC-medewerkers veroordeeld. Zij genieten immuniteit als zij op dienstreis zijn voor de internationale organisatie.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in het dossier