LOS CABOS - De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin willen gezamenlijk een oplossing vinden in hun geschil over de plannen voor een raketschild in Europa. 

De twee spraken elkaar in de Mexicaanse stad Los Cabos tijdens de economische top van industrielanden, de G20.

De NAVO wil in Europa een defensieschild dat moet beschermen tegen raketten uit Iran, maar Moskou is hier tegen. De ontwikkeling van het defensieschild leidt al lange tijd tot spanningen met Rusland, de voormalige vijand van de NAVO.

Volgens het Westen is het systeem niet gericht tegen Rusland. Moskou testte onlangs een nieuw soort intercontinentale raket op het schiereiland Kamsjatka, die door het nieuwe NAVO-raketschild zou kunnen komen.

Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn ambtgenoot Vladimir Poetin hebben Syrië gezamenlijk opgeroepen een einde te maken aan het geweld en zeiden dat het Syrische volk op democratische wijze zou moeten kunnen beslissen over zijn toekomst.

Moskou is een trouw bondgenoot van Syrië en stond tot dusver afwijzend tegen inspanningen van het Westen om president Bashar al-Assad tot vertrek te bewegen.

Poetin zei na afloop van het twee uur durende gesprek met Obama dat beide landen het op veel punten eens zijn. Obama zei op zijn beurt dat de twee het eens zijn geworden over de noodzaak om tot een ''politiek proces'' te komen en om samen te werken met VN-gezant Kofi Annan om een einde te maken aan de crisis.

Iran

De staatslieden riepen Iran ook samen te werken met het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA). De grote mogendheden zijn maandag in Moskou besprekingen begonnen over het omstreden Iraanse nucleaire programma dat volgens het Westen bedoeld is om kernwapens te fabriceren.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier

Poetin en Obama willen oplossing raketschild