OSLO - Anders Behring Breivik, die vorig jaar juli meer dan 70 mensen doodde, moet wettelijk verantwoordelijk worden gehouden voor zijn misdaden. 

Dat hebben twee psychiaters maandag gezegd op de laatste dag in het proces dat experts en getuigen konden worden gehoord.

''We zien geen enkel teken van psychotische symptomen voor, gedurende en na'' zijn aanval in het centrum van Oslo en de bloedige schietpartij op het eiland Utoya, aldus de psychiaters. ''Het is heel onwaarschijnlijk dat hij lijdt aan een ziekte in de categorie van gerechtelijke psychiatrie'', aldus de wetenschappers.

Ontoerekeningsvatbaar

Hun rapport kwam in april, vlak voor de rechtszaak, al uit, maar nu hadden ze de kans om Breivik ook gedurende diens proces 9 weken te observeren.

Eerder verklaarden twee psychologen Breivik ontoerekeningsvatbaar. Breivik zelf wil niet dat hij dat predicaat krijgt.

Het proces, dat 16 april begon, draait vooral om de vraag of Breivik verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. De afgelopen weken konden ooggetuigen en nabestaanden hun verhaal vertellen en werden deskundigen gehoord.

Donderdag nemen de aanklagers het woord. Vrijdag zijn de advocaten van Breivik aan de beurt en komt ook de Noor zelf nog aan bod.

Alle berichten over het proces tegen Breivik in ons nieuwsdossier