AMSTERDAM - De Opperste Raad voor de Strijdkrachten, die de facto de leiding heeft in Egypte, draagt eind juni de macht over aan de nieuwe president.

Dat heeft een van de generaals in de raad, generaal-majoor Mohammed al-Assar, maandag gezegd. De machtsoverdracht voltrekt zich tijdens een 'grote ceremonie'. Een exacte datum is niet bekendgemaakt.

Afgelopen weekeinde werd de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. De officiële uitslag wordt donderdag bekendgemaakt, maar de conservatief-islamitische presidentskandidaat Mohammed Morsi heeft de overwinning al opgeëist. Morsi, kandidaat van de Moslim Broederschap, zei zijn rivaal Ahmed Shafiq te hebben verslagen.

Morsi

Volgens de Broederschap heeft Morsi 52 procent van de stemmen gekregen en moest Shafiq genoegen nemen met de resterende 48 procent. Tegen het middaguur hadden zich al honderden mensen verzameld op het Tahrir-plein om de verkiezingswinst van de Broederschap te vieren.

Het kamp van Shafiq verwierp de claim op de winst van Morsi. Hij zou proberen zich het presidentschap toe te eigenen en een basis te leggen om de officiële resultaten te betwisten als daaruit zou blijken dat Shafiq heeft gewonnen. "Wat de andere kandidaat heeft gedaan bedreigt de toekomst en stabiliteit van Egypte", aldus het kamp van Shafiq in een verklaring. Uit de eerste peilingen van zijn campagnemedewerkers zou juist blijken dat Shafiq voor ligt.

Overwinningstoespraak

Afgelopen nacht hield Morsi al een overwinningstoespraak op het partijkantoor. In zijn rede probeerde hij duidelijk de angst van veel Egyptenaren weg te nemen dat de Broederschap een striktere islamitische wetgeving, de sharia, wil doorvoeren. Hij zei te streven naar 'stabiliteit, liefde en broederschap voor de Egyptische civiele, nationale, democratische, constitutionele en moderne staat'. Hij noemde de sharia in het geheel niet.

"Dank Allah, die ons met succes heeft geleid naar deze gezegende revolutie. Dank Allah, die het volk van Egypte heeft geleid naar dit juiste pad, het pad van vrijheid en democratie", aldus Morsi. Hij zwoer een 'dienaar' te zijn voor alle Egyptenaren en voegde daaraan toe: "We zijn niet van plan wraak te nemen of ons gram te halen. We zijn allemaal broeders van dit land, we bezitten het met zijn allen en we zijn gelijk in onze rechten en plichten."