PARIJS - De Franse socialistische regering heeft maandag haar ontslag ingediend, zoals gebruikelijk is na parlementsverkiezingen.

President François Hollande heeft premier Jean-Marc Ayrault onmiddellijk weer aangesteld en hem gevraagd een nieuwe regering te vormen, die vermoedelijk bijna identiek zal zijn aan het oude kabinet.

De socialisten en hun naaste bondgenoten hebben 314 van de 577 zetels in de Nationale Vergadering gewonnen. De UMP van ex-president Nicolas Sarkozy en haar bondgenoten zakte van 304 naar 229 zetels.

Hollande beschikt over een ruime meerderheid om zijn plannen door te voeren, zonder concessies te hoeven doen aan linkse radicalen. Hij wil de belastingen voor banken en oliemaatschappijen verhogen en een toptarief van 75 procent invoeren voor inkomens boven de 1 miljoen euro per jaar. Ook wil hij zestigduizend leerkrachten aanstellen.

Verzet

Gesterkt door het krachtige binnenlandse mandaat kan hij meer verzet bieden tegen het vooral door Duitsland voorgestane strenge bezuinigingsbeleid, dat volgens hem landen als Griekenland dieper in de problemen brengt door groei te smoren.

"Deze uitslag is een blijk van sterk vertrouwen in de president", zei minister van financiën Pierre Moscovici, die zijn eigen race om een parlementszetel won. "Dit geeft onze regering ruggengraat." In de Senaat hebben de socialisten sinds vorig jaar al de meerderheid.

Salarissen

Hollande heeft de pensioenleeftijd voor sommige Fransen verlaagd van 62 naar 60 jaar. Hij heeft ook de salarissen van ministers met dertig procent verlaagd. Hij wil belastingvrijhavens aanpakken en bedrijven aanmoedigen hun winsten te herinvesteren. Aan andere Europese leiders presenteerde hij vorige week een 'groeipact', waaronder 120 miljard euro aan maatregelen om de economische groei in Europa te stimuleren.

De nieuwe Franse regering staat voor genoeg uitdagingen. De schulden zijn enorm en het werkloosheidscijfer is onlangs gestegen tot tien procent, het hoogste sinds dertien jaar. "Het werk dat voor ons ligt is immens. Niets zal gemakkelijk zijn", zei premier Ayrault, die de financiële staat van Frankrijk 'moeilijk' noemde.

Le Pen

Anti-immigratiepartij Front National behaalde twee zetels, haar beste resultaat sinds 1988, toen in het politieke systeem voor extremistische kandidaten minder hindernissen waren ingebouwd.

Partijleider Marine Le Pen verloor in Noord-Frankrijk nipt, maar haar 22-jarige nichtje Marion Marechal-Le Pen werd in het zuidoosten wel gekozen. Marine Le Pen werd onlangs derde in de presidentsverkiezingen. Haar streven op termijn is om de UMP voorbij te steken en het Front National te veranderen in de belangrijkste conservatieve partij in Frankrijk.

Na twee stemrondes voor de presidentsverkiezingen in april en mei was de animo voor de verkiezingen gering. De opkomst van 56 procent in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen was de laagste die tot nog toe in het moderne Frankrijk geregistreerd werd.