CAIRO - Campagnemedewerkers van de Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq hebben maandag gezegd dat Shafiq duidelijk voor ligt op de rivaal Mohammed Mursi van de Moslim Broederschap.

Die claimde zondag al de verkiezingen te hebben gewonnen. Partijen mogen waarnemers sturen om toe te zien op het tellen van de stemmen.

Zondag was de laatste ronde van de presidentsverkiezingen. Shafiq wordt gezien als de kandidaat van de militaire junta die het land regeert.

Die heeft maandag beklemtoond de macht deze maand over te dragen aan de president. Het wordt volgens een lid van de junta, generaal Mohammed al-Assar, ''een heel grote ceremonie die de hele wereld kan aanschouwen''.

De uitslagen van de presidentsverkiezingen worden donderdag bekend, zei een lid van de Egyptische kiesraad, Maher al-Beheiry, maandag. Hij zei niets te maken te hebben met de geruchten die circuleren.

Tweestrijd

De verkiezingen in Egypte zijn uitgelopen op een tweestrijd tussen de islamisten van onder meer de MB en het establishment van de militairen. Aanhangers van de MB vierden maandag al feest in Caïro om de overwinning van Mursi te vieren. Hij zou 52 procent van de stemmen hebben behaald volgens zijn aanhangers.

De president wordt volgens de junta eind deze maand geïnaugureerd. Dat moet eigenlijk in het parlement gebeuren, maar dat is donderdag door de constitutionele raad onwettig verklaard en door de militaire junta ontbonden.

Parlementariërs die maandag het parlementsgebouw binnen wilden gaan, werden tegengehouden door de bewaking. De broederschap accepteert de ontbinding van de volksvertegenwoordiging niet.

De nieuwe president zou de eed afleggen voor het hooggerechtshof. Zijn macht is onduidelijk omdat er nog steeds geen nieuwe grondwet is opgesteld. Volgens de junta krijgt hij straks alle macht die hem toekomt.

Alles over Egypte in ons dossier