CAIRO - De presidentskandidaat van de Moslim Broederschap in Egypte, Mohammed Mursi, leidt inderdaad in de tellingen na de verkiezingen van afgelopen weekend.

De beweging eiste eerder al de overwinning op en verklaarde Mursi tot ''de eerste president van de republiek die door het volk is gekozen''. Het kamp van de tegenstander, Ahmed Shafiq, claimde echter eveneens de winst.

Een lid van het kiescomité bevestigde maandag dat Mursi aan kop ligt, maar zei dat de stemmen nog lang niet allemaal geteld zijn. ''De resultaten die het campagneteam van Mursi publiceert stroken in grote lijnen met de werkelijkheid'', zei hij.

Officiële uitslag

In 98 procent van de stembureaus zouden de stemmen zijn geteld. Waarnemers van de Broederschap hebben het tellen van de stemmen in de gaten gehouden. De officiële uitslag wordt pas over enkele dagen bekendgemaakt.

Het is niet bekend hoeveel Egyptenaren zaterdag en zondag hebben gestemd. Er waren ongeveer 50 miljoen kiesgerechtigden. De opkomst lag laag. De verkiezingen zijn kalm verlopen. Er zijn geen berichten over grote incidenten.

Mursi en Shafiq hadden de meeste stemmen gekregen bij de eerste ronde, die op 23 en 24 mei was gehouden. De winnaar volgt Hosni Mubarak op. Hij werd vorig jaar verdreven na massale straatprotesten. Shafiq was de laatste premier onder Mubarak. Hij werd gezien als de kandidaat van de militaire raad dat Egypte sinds vorig jaar leidt.

Grondwet

De winnaar begint op 1 juli aan zijn nieuwe baan. Daarin moet hij de puinhopen van dictatuur, opstand en overgangsbewind opruimen. Egypte is erg verdeeld en het geweld neemt toe. Bovendien zit de economie in het slop. Maar de nieuwe president weet nog niet hoe hij dat kan aanpakken, omdat er nog geen nieuwe grondwet is, waarin zijn bevoegdheden worden vastgelegd.

De chaos werd vorige week vergroot door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Dat bepaalde dat de parlementsverkiezingen in strijd met de grondwet zijn verlopen. Het militaire bewind ontbond het parlement en nam zondag alle bevoegdheden over.

De Egyptenaren kunnen pas een nieuw parlement kiezen als er een nieuwe grondwet is, aldus de junta. Dat betekent dat de democratie in Egypte moet beginnen met een president, maar zonder parlement en grondwet.

Lees alles over Egypte in het dossier

Presidentsverkiezingen Egypte