ATHENE - Duitsland gaat ervan uit dat de nieuwe Griekse regering zich aan zijn afspraken met Europa zal houden.

Dat heeft bondskanselier Angela Merkel zondagavond laat verklaard. Ze sprak telefonisch met de leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras.

De Griekse conservatieven hebben vrijwel zeker de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen. Met de socialistische Pasok erbij is er een absolute meerderheid voor bezuinigingen en Europese noodhulp.

Nederlaag

Duitsland draagt het meeste geld bij aan steun en hamerde hard op begrotingsdiscipline. De radicaal-linkse partij Syriza wilde onder de afspraken uit. De partij eindigde als tweede en heeft zijn nederlaag toegegeven.

De Duitse minister Wolfgang Schäuble (Financiën) ziet in de uitslag ''een besluit van de Griekse kiezers om door te gaan met het invoeren van vergaande economische en fiscale hervormingen''.

Groot-Brittannië houdt zich op de vlakte. Londen zal samenwerken ''met welke Griekse regering er ook maar wordt geformeerd'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

G7

De zeven belangrijkste industrielanden, de G7, vinden het vooral van belang 'dat Griekenland in de eurozone blijft en zijn toezeggingen nakomt'. Dat zeggen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Canada zondag in een gezamenlijke verklaring.

Ook China is 'ervan overtuigd dat Griekenland in de eurozone moet blijven om de integriteit en stabiliteit ervan te beschermen'. China spreekt zich zelden uit over verkiezingen in andere landen.

Het Internationaal Monetair Fonds zegt klaar te staan om met de nieuwe regering in Griekenland samen te werken aan 'herstel van financiële stabiliteit, economische groei en banen'. Het IMF levert met de EU en de Europese Centrale Bank noodhulp aan Griekenland.

Winst pro-Europese partijen Griekenland

Lees alles over Griekenland en de schuldencrisis