CAIRO - Zowel de conservatieve kandidaat Mohammed Mursi als zijn tegenstander Ahmed Shafiq stellen de meeste stemmen te hebben in de Egyptische presidentsverkiezingen.

De Moslim Broederschap, de partij van Mursi, heeft als eerste de overwinning opgeëist. Maar volgens een woordvoerder van zijn tegenstander en oud-premier blijkt uit eigen tellingen dat Shafiq aan kop gaat bij het tellen van de stemmen. Hij verklaarde ook dat Mursi's partij de wet overtreedt door de overwinning al op te eisen.

''Doctor Mohammed Mursi is de eerste president van de republiek die door het volk is gekozen'', meldde de Moslim Broederschap maandagochtend vroeg. De Broederschap stelde dat haar kandidaat 52,5 procent van de stemmen heeft gekregen, Shafiq zou op 47,5 procent zijn geëindigd.

Officiële uitslag

In 98 procent van de stembureaus zouden de stemmen zijn geteld. Waarnemers van de Broederschap hebben het tellen van de stemmen in de gaten gehouden. De officiële uitslag wordt pas over enkele dagen bekendgemaakt.

Het is niet bekend hoeveel Egyptenaren zaterdag en zondag hebben gestemd. Er waren ongeveer 50 miljoen kiesgerechtigden. De opkomst lag laag. De verkiezingen zijn kalm verlopen. Er zijn geen berichten over grote incidenten.

Mursi en Shafiq hadden de meeste stemmen gekregen bij de eerste ronde, die op 23 en 24 mei was gehouden. De winnaar volgt Hosni Mubarak op. Hij werd vorig jaar verdreven na massale straatprotesten. Shafiq was de laatste premier onder Mubarak. Hij werd gezien als de kandidaat van de militaire raad dat Egypte sinds vorig jaar leidt.

Grondwet

De winnaar begint op 1 juli aan zijn nieuwe baan. Daarin moet hij de puinhopen van dictatuur, opstand en overgangsbewind opruimen. Egypte is erg verdeeld en het geweld neemt toe. Bovendien zit de economie in het slop. Maar de nieuwe president weet nog niet hoe hij dat kan aanpakken, omdat er nog geen nieuwe grondwet is, waarin zijn bevoegdheden worden vastgelegd.

De chaos werd vorige week vergroot door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Dat bepaalde dat de parlementsverkiezingen in strijd met de grondwet zijn verlopen. Het militaire bewind ontbond het parlement en nam zondag alle bevoegdheden over.

De Egyptenaren kunnen pas een nieuw parlement kiezen als er een nieuwe grondwet is, aldus de junta. Dat betekent dat de democratie in Egypte moet beginnen met een president, maar zonder parlement en grondwet.

Lees alles over Egypte

Presidentsverkiezingen Egypte