BEIROET - Het hoofd van de waarnemersmissie in Syrië, Robert Mood, heeft zondag van de strijdende partijen in Syrië geëist dat evacuatie wordt toegestaan. 

De evacuatie van vrouwen, kinderen, bejaarden en zieken uit Homs en andere gebieden waar gevochten wordt, moet volgens Mood worden toegestaan.

Volgens Mood is noch het Syrische leger, noch de oppositie bereid de strijd te staken, zodat mensen steden zoals Homs veilig kunnen verlaten. Pogingen van de VN de burgers te evacueren zijn tot dusverre mislukt.

Eerder zondag verklaarden activisten al dat de humanitaire situatie in Homs steeds slechter wordt. De activisten hebben aangedrongen op evacuatie nu Homs al meer dan een week zwaar onder vuur wordt genomen door het Syrische leger. Het geweld is zo hevig dat de waarnemers van de VN hun werkzaamheden hebben gestaakt.

Opgegeven

Vanuit Turkije zei de leider van de belangrijkste Syrische oppositiegroep dat dit een teken is dat de VN de hoop hebben opgegeven. Maar, zei hij, 'de internationale gemeenschap moet haar verantwoordelijkheden nemen om via de Veiligheidsraad besluitvaardig actie te ondernemen om burgers te beschermen'.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague verklaarde dat het besluit van de VN de waarnemersmissie te staken nog eens duidelijk maakt dat de internationale gemeenschap dringend bijeen moet komen. Volgens Hague bespreekt de VN-Veiligheidsraad dinsdag alle opties.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier