AMSTERDAM - Het Europese reddingsplan voor Griekenland lijkt gered.

De twee Griekse partijen die eerder akkoorden over leningen en bezuinigingen sloten met Europese partners, hebben naar het zich laat aanzien zondag een absolute meerderheid in het parlement gewonnen.

Het zijn de conservatieve ND (Nieuwe Democratie) van Antonis Samaras en de socialistische Pasok.

90 procent

Zondagavond, nadat bijna 90 procent van de stemmen was geteld, stond de ND op bijna 30 procent en de Pasok op ruim 12 procent van de stemmen. In het Griekse stelsel krijgt de grootste partij daarnaast 50 zetels bonus in het parlement van 300 zetels.

Tweede met bijna 27 procent van de stemmen wordt de linkse partij Syriza. Die heeft zich fel gekeerd tegen de kredietovereenkomsten en tegen het bezuinigingsbeleid van de regering van ND en Pasok. Die werd eind vorig jaar als een regering van nationale eenheid gevormd om de geldschieters tevreden en Griekenland binnen de eurozone te houden. Voor een overwinning van Syriza werd in Brussel gevreesd.

De partij wordt geleid door een 37-jarige voormalige communist. Alexis Tsipras gaf zondagavond zijn verkiezingsnederlaag toe. ''Ik heb gesproken met Samaras om hem te feliciteren. Hij kan een regering gaan vormen'', aldus Tsipras.

Veerkracht

In een gezamenlijke verklaring hebben EU-president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, 'de moed en de veerkracht' van de Griekse kiezers geprezen. Ze stellen dat de Grieken 'zich volledig bewust zijn van de offers die van ze worden gevraagd om de economie te herstellen en te bouwen aan een nieuwe, duurzame groei voor het land'.

De Europese partners hameren erop dat Griekenland zich aan de afgesproken bezuinigingen houdt, als voorwaarde voor nieuwe financiële steun. Als Griekenland van het Europese financiële infuus wordt gehaald, dreigt het land binnen enkele weken failliet te gaan. De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, zei zondagavond te hopen op de snelle formatie van een kabinet dat het Balkanland 'terugbrengt op een pad van duurzame groei'.

Venizelos

De socialistische leider Evangelos Venizelos gaf zondag aan bereid te zijn een coalitie te vormen met Nieuwe Democratie maar alleen als andere linkse partijen meedoen. ''Een regering van nationale eenheid moet ten minste Nieuwe Democratie, Pasok, Democratisch Links en Syriza omvatten'', aldus de Pasok-voorman.

Voorman Alexis Tsipras van de Griekse radicaal-linkse partij Syriza heeft zondagavond zijn verkiezingsnederlaag toegegeven. ''Ik heb gesproken met Samaras om hem te feliciteren. Hij kan een regering gaan vormen'', aldus Tsipras.

''We zullen hier zijn als oppositie, we vertegenwoordigen een meerderheid van mensen die tegen de steunovereenkomst zijn'', aldus Tsipras.

Euro

De euro bereikte het hoogste niveau in drie weken tijd na de eerste officiële uitslagen. De euro klom tot een stand van 1,2730 dollar, ten opzichte van 1,2655 tijdens de late handel in New York vrijdag. Het is de hoogste stand sinds 22 mei.

De Europese partners hameren erop dat Griekenland zich aan de afgesproken bezuinigingen houdt, als voorwaarde voor nieuwe financiële steun. Als Griekenland van het Europese financiële infuus wordt gehaald, dreigt het land binnen enkele weken failliet te gaan.

Alle berichten over Griekenland in ons nieuwsdossier

Ministerie ziet winst pro-Europese partijen Griekenland