ATHENE - De conservatieve Griekse partij Nieuwe Democratie (ND) lijkt zondag de meeste stemmen te hebben gekregen. 

Na telling van ongeveer 16 procent van de stemmen heeft ND 31,1 procent procent tegen 25,31 voor Syriza. Opiniepeilingen onder kiezers die al hadden gestemd, geven eenzelfde beeld. De grootste partij krijgt van de Griekse wet 50 parlementszetels bonus.

De ND is een van de twee partijen die het door de Europese geldschieters verlangde bezuinigingsbeleid steunen. De andere partij is de Pasok. Ze zouden samen mogelijk genoeg zetels hebben gewonnen om een coalitieregering te vormen.

Mei

De Griekse kiezers lijken zich zondag niet veel anders te hebben uitgesproken dan begin mei. Bij opiniepeilingen onder kiezers die hun stem al hadden uitgebracht, tekende zich zoals verwacht een nek-aan-nek-race af tussen de conservatieve Nieuwe Democratie en de radicaal linkse Syriza.

Een duidelijke meerderheid voor de overeenkomsten met Europese geldschieters of tegen die afspraken, lijkt zich niet af te tekenen volgens deze eerste exit-polls.

Bezuinigingsmaatregelen

Alleen Nieuwe Democratie en Pasok hebben zich in het verleden onomwonden achter de bezuinigingsmaatregelen geschaard die noodzakelijk zijn voor Europese economische steun.

Alle berichten over Griekenland in ons nieuwsdossier

Verkiezingen Griekenland