ABUJA - Na een reeks bomaanslagen zondag op kerken in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna hebben de autoriteiten er een uitgaansverbod afgekondigd.

Door de aanslagen en daaropvolgende wraakacties vielen er volgens lokale media minstens 24 doden en 125 gewonden.

Bij de aanslagen op kerken kwamen minstens zeven mensen om, onder wie vier kinderen die voor een kerk speelden. Christelijke jongeren hebben volgens ooggetuigen bloedige wraakacties op touw gezet.

Zo zouden bij een wegblokkade ten zuiden van de stad van Kaduna, 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Abuja, islamieten uit hun auto's zijn gesleurd en vermoord.

Kerken

Kerken zijn vaker doelwit in Nigeria, dat ruwweg is verdeeld tussen christenen in het zuiden en islamieten in het noorden. De aanvallen worden meestal opgeëist door de islamitische terreurbeweging Boko Haram.

Deze extremisten willen een islamitische staat oprichten in bijvoorbeeld Zaria, een oude stad in de deelstaat Kaduna waar zondag ook aanslagen waren.

Vorige week zondag opende een schutter het vuur op kerkgangers, waarbij een dode viel. Elders ontplofte een autobom, waardoor 41 mensen gewond raakten.