CHARKOV - De eerste supporters van het Nederlands elftal hebben zondagavond rond 18.30 uur het Metaliststadion van Charkov bereikt. 

Zij waren in de traditionele Oranjeparade vanaf het Vrijheidsplein naar het stadion gelopen, ruim 5 kilometer. Oranje speelt daar zondagavond de laatste groepswedstrijd op het EK tegen Portugal.

De fans waren in het centrum van Charkov vermaakt met een optreden van zanger Danny de Munk. Het Nederlands elftal moet met minimaal twee doelpunten verschil winnen om door te kunnen naar de kwartfinales. Oranje heeft ook hulp nodig van Duitsland, dat Denemarken zal moeten verslaan.

Elftal

Het Nederlands elftal heeft zondag rond 18.15 uur het Metaliststadion betreden. De bus arriveerde enkele minuten na die van tegenstander Portugal bij het onderkomen van Metalist Charkov. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk speelt zondagavond zijn derde en laatste groepswedstrijd in de op één na grootste stad van Oekraïne.

Oranje moet met minimaal twee doelpunten verschil winnen om de kwartfinales te kunnen bereiken. De vicewereldkampioen heeft ook hulp nodig van Duitsland, dat Denemarken moet verslaan.

Parade

Voor de laatste hebben de supporters van het Nederlands elftal de lange Oranjeparade richting het stadion van Metalist Charkov afgelegd. Ze vertrokken rond 17.45 uur Nederlandse tijd (in Oekraïne is het een uur later) vanaf het Vrijheidsplein in het centrum van de stad naar het stadion. Om 20.45  begint het Nederlands elftal aan de laatste groepswedstrijd op het EK tegen Portugal.

Oranje heeft nog een kleine kans om de kwartfinales te bereiken. Als Nederland met minimaal twee doelpunten verschil wint van Portugal en Duitsland te sterk is voor Denemarken, speelt de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk donderdag in Warschau tegen Tsjechië.

Metrostation

Bij aankomst op het Oranjeplein liepen enkele honderden gasten van de Oranjecamping in een mars naar het dichtst bijzijnde metrostation, waarna ze met een oranje metro naar het plein in het centrum van Charkov reden. ''Alles of niets!'' schreeuwden ze bij aankomst op het plein.

Lang niet alle campinggasten gingen mee naar het plein. ''De meesten hebben het al twee keer meegemaakt, voor de wedstrijden tegen Denemarken en Duitsland, en vinden het wel erg lang wachten op het Oranjeplein.

Attracties

De Nederlandse voetbalfans hebben zich opgewerkt tot ware attracties in Charkov. Inwoners van de Oekraïense stad lopen zondag met fototoestellen en filmcamera's over het Vrijheidsplein in hun stad om de oranjesupporters vast te leggen.

Veel Oekraïners willen dolgraag op de foto met de vrolijk uitgedoste supporters uit Nederland.

Ook veel Oekraïners zijn in het oranje naar de fanzone gekomen. Zij hebben gehoor gegeven aan de oproep om massaal in oranje kleding het Nederlands elftal te steunen.

Artiesten

De KNVB verwacht ruim 10.000 Nederlandse fans in Charkov. Veel Nederlandse artiesten, onder wie Danny de Munck, treden op in Charkov.

Oranje reist naar Warschau, de hoofdstad van Polen voor een duel in de kwartfinale tegen Tsjechië als het zondagavond Portugal met twee of meer doelpunten verslaat en Denemarken van Duitsland verliest.

Volg alle Twitterberichten over Oranje via NUlive

Het laatste nieuws over het EK