ATHENE - In Griekenland zijn zondagochtend 6 uur (Nederlandse tijd) de stembureaus opengegaan voor cruciale parlementsverkiezingen.

De stemming kan bepalen of het noodlijdende land in de eurozone blijft. Opiniepeilingen duiden op een nek-aan-nekrace tussen het linkse Syriza (dat de ingrijpende bezuinigingen wil beperken) en het conservatieve Nieuwe Democratie.

Ongeveer 9,7 miljoen Grieken mogen stemmen. Velen zijn nog in een feestroes van de winst van het nationale elftal bij het EK Voetbal zaterdagavond.

Angst overwonnen

Volgens de radicaal linkse leider Alexis Tsiperas hebben de Grieken hun angst overwonnen. Hij rekent op grote steun voor zijn plan om afspraken met de EU en IMF over miljardenbezuinigingen in zijn land op te zeggen.

''Vandaag slaan we het pad in naar hoop, naar een betere toekomst'', zei Tsipras toen hij zondag in Athene zijn stem uitbracht. ''Wij zullen winnen.''

Zijn partij gaat nek-aan-nek met de conservatieve partij Nieuwe Democratie. Leider Antonis Samaras zei dat maandag ''een nieuw tijdperk'' begint voor het noodlijdende land na de verkiezingen zondag.

IMF

Zijn partij wil doorgaan met bezuinigen om zeker te zijn van de euro en leningen van de EU en IMF. De Griekse regering heeft de leningen nodig om lonen, uitkeringen en aflossingen te betalen.

De leider van de socialisten, de zwaarlijvige Evangelos Venizelos, wil snel vaart maken met de coalitievorming. ''Het land moet morgen een nieuwe regering hebben'', zei hij. Volgens hem kan alleen een brede coalitie met alle grote partijen het land uit de crisis leiden en in de eurozone houden.

Papandreou

Volgens de de Griekse ex-premier George Papandreou staat Europa op een beslissend moment voor zijn toekomst.  Dat zei hij zondag tegen de Britse televisiezender BBC.

''Het is erop of eronder voor Europa'', zei Papandreou op de dag dat zijn door de schuldencrisis geplaagde landgenoten opnieuw naar de stembus gaan. ''We moeten alle nationalistische retoriek over wie de schuld heeft achter ons laten. We moeten samenwerken en onze krachten bundelen.''

Exit polls

De bureaus sluiten om 18 uur (Nederlandse tijd), waarna exit polls worden bekendgemaakt.

De verkiezing was nodig, omdat de partijleiders geen coalitie konden vormen na de parlementsverkiezing op 6 mei.

Lees alles over Griekenland en de Schuldencrisis

Verkiezingen Griekenland