CAIRO - De militaire leiders van Egypte hebben zaterdag het parlement ontbonden. Het parlement wordt als ontbonden beschouwd, luidde de boodschap aan de parlementariërs.

De opperrechters van het land bepaalden donderdag dat een derde van de afgevaardigden niet volgens de regels is gekozen en dat daarom de verkiezingen helemaal over moeten.

Het parlement werd in fasen gekozen van november tot januari. Het waren vrije verkiezingen die het parlement moesten vervangen dat met het regime van president Hosni Mubarak vorig jaar ten onder ging.

De gematigde Moslim Broederschap (MB) won met 235 van de 508 zetels. De extremistische islamitische partij al-Nour werd tweede met 123 zetels.

Geweigerd

De MB heeft zaterdag geweigerd de ontbinding van de volksvertegenwoordiging te accepteren. De broederschap eist een referendum over de vraag of de huidige volksvertegenwoordiging moet opstappen.

Zaterdag en zondag wordt de laatste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Daar doet een kandidaat van de MB aan mee, Mohammed Mursi, en een ex-luchtmachtgeneraal die wordt gezien als de kandidaat van de militaire junta, Ahmed Shafiq.

Alles over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten

Presidentsverkiezingen Egypte