AMSTERDAM - Bij een confrontatie tussen landloze boeren en politieagenten in Paraguay zijn vrijdag zeker 16 doden gevallen.

De Paraguayaanse autoriteiten bevestigen dat er zeven politieagenten en negen landloze boeren zijn omgekomen. Dat meldt BBC News. Artsen zeiden tevens dat er tientallen gewonden zijn gevallen.

Een woordvoerder van de politie uit Paraguay zegt dat de agenten werden beschoten door de boeren toen zij de landloze demonstranten van het terrein wilden zetten. De politie zou genoodzaakt zijn geweest om terug te schieten.

Volgens de eigenaar van het uitgestrekte landgoed in Canindeyu zijn er drie weken geleden zo'n honderd ontheemde families op het landgoed gaan wonen. Het is nu niet duidelijk hoeveel boeren zich nog op het terrein bevinden.

Canindeyu in Paraguay:


Grotere kaart weergeven

De boeren claimen dat het land tijdens het militaire regime van Gen Alfredo Stroessner (1954-1989) illegaal is ingenomen.

Landloze boeren

De leider van de landloze boeren in Paraguay Jose Rodriguez vertelde tegenover de Paraguayaanse radio dat de omgekomen boeren "nederige boeren waren, leden van de landloze beweging, die hadden besloten het land niet te verlaten".

Confrontatie landlozen en politie Paraguay