CAIRO - In Egypte zijn zaterdagochtend de stembureaus opengegaan voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen.

Het is de eerste keer in zeer lange tijd dat Egyptenaren hun president rechtstreeks mogen kiezen. 

De stembureaus blijven zaterdag een uur langer open, tot 21.00 uur. Hiertoe heeft de kiescommissie besloten, omdat er veel mensen in de hitte stonden te wachten op een gelegenheid om hun stem uit te brengen.

Shafiq

De circa 50 miljoen stemmers kunnen zaterdag en zondag kiezen tussen ex-luchtmachtgeneraal Ahmed Shafiq en de conservatieve kandidaat van de Moslim Broederschap, Mohammed Mursi. Deze twee kregen in mei bij een eerste ronde de meeste stemmen.

Shafiq was de laatste premier onder de verdreven president Hosni Mubarak. Hij leek even buitenspel gezet door een wet om oud-functionarissen van Mubarak te weren uit de politiek. Maar het Grondwettelijk Hof verklaarde die wet ongrondwettelijk.

Onzekere tijd

Wie het ook wordt, hij gaat een onzekere tijd tegemoet. Zijn taken zijn nog onduidelijk. Ook zit hij zonder parlement. Het hof zette donderdag een streep door de huidige kieswet en zette daarmee het parlement op straat.

Er zouden daarom nieuwe parlementsverkiezingen moeten komen. Tegenstanders van het regime beschuldigen het militaire bewind ervan de macht te heroveren na het vertrek van Mubarak.

Alles over Egypte

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Presidentsverkiezingen Egypte