BRUSSEL - Het ongeluk met de Belgische schoolbus in het Zwitserse Sierre in maart is vermoedelijk te wijten aan de chauffeur.

Maar wat precies de oorzaak van de menselijke fout is, is nog niet vastgesteld. Wellicht werd de man onwel.

Wel is na onderzoek uitgesloten dat er alcohol in het spel was of dat de chauffeur overdreven hard reed. Dat heeft de Zwitserse procureur Olivier Elsig vrijdag gezegd op een persconferentie in Brussel.

De 34-jarige bestuurder had net het stuur overgenomen van zijn meer ervaren 52-jarige collega-chauffeur. Na iets meer dan 2 kilometer rijden gebeurde het dramatische ongeval.

Skivakantie

Door het ongeluk kwamen 22 kinderen en 6 volwassen, onder wie de 2 chauffeurs en 6 Nederlandse kinderen, om. 24 Andere kinderen, leerlingen van scholen in Lommel en Heverlee bij Leuven, raakten gewond.

De bus met de schoolklassen was net begonnen aan de terugreis na een skivakantie in Zwitserland.

Het onderzoek heeft wel uitgewezen dat er geen ander voertuig bij het ongeluk betrokken was en dat de rijbaan en de tunnel in orde waren. Ook was er geen technisch probleem of gebrekkig onderhoud aan de bus.

Remsporen

Op het moment van het ongeluk reed de bus tussen de 99 en 101 kilometer per uur, waar maximaal 100 kilometer per uur gereden mag worden.

De bus raakte de rechterwand van de tunnel en kwam amper 3 seconden later, 75 meter verder, tot stilstand. Er waren geen remsporen, noch heeft het onderzoek aangetoond dat de bus van richting veranderde.

Aan de telefoon

De vrouw van de betreffende chauffeur, Evy Laermans, zei na afloop van de persconferentie zeker te weten dat haar man gezond was en een verantwoordelijk chauffeur was. Hij nam geen medicijnen.

Een half uur voor het fatale ongeluk had ze haar man nog aan de telefoon gehad. ''Zijn enige doel was om de kinderen veilig thuis te brengen.''

De ouders van de slachtoffers werden eerder op de dag geïnformeerd over de eerste onderzoeksresultaten. Het onderzoek gaat verder; na de zomer moet het afgerond zijn.

Busongeluk Zwitserland