PARIJS - De Franse president François Hollande lijkt zondag tijdens de tweede ronde van de parlementsverkiezingen af te stevenen op een meerderheid.

Volgens uitslagen van twee opiniepeilingen die vrijdag bekend werden, zou de kersverse socialistische president kunnen rekenen op meer dan de helft van de 577 zetels in de Nationale Vergadering.

Volgens het opiniepeilingsbureau Ipsos slepen de socialisten (de Socialistische Partij en twee kleine afsplitsingen) samen tussen de 298 en 331 zetels in de wacht.

Het bureau OpinionWay verwacht dat dit socialistische blok kan rekenen op 295 tot 330 zetels.

De Groenen, die een samenwerkingsverband hebben met de socialisten en in de huidige, door Hollande samengestelde regering al twee ministers hebben, zouden volgens Ipsos op 14 tot 20 zetels komen en volgens OpinionWay op 12 tot 18.

Oproep

Socialistische politici riepen vrijdag hun kiezers in een laatste oproep op zondag toch vooral hun stem uit te brengen om links aan een meerderheid te helpen. Minister Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken) zei chaos te vrezen voor Frankrijk en Europa als rechts onverhoopt mocht winnen, waardoor de socialistische Hollande zou moeten samenwerken met een parlement dat door rechts wordt gedomineerd.