AMSTERDAM - De Duitse politie gaat bekijken of de 20-jarige man die naar eigen zeggen vijf jaar in een Duits bos heeft geleefd, zich schuldig heeft gemaakt aan fraude.

De politie van Berlijn gaf woensdag een foto vrij van de man die zei de afgelopen vijf jaar met zijn vader in het bos te hebben gewoond. Donderdag bleek dat het om de man uit Hengelo te gaan. Hij werd herkend door een vriendin.

'Ray', zoals de Nederlander zichzelf noemde, kwam in september met het verhaal dat zijn vader in augustus was overleden en dat hij hem had begraven in het bos waar ze toen bivakkeerden. Daarna zou hij in vijf dagen naar Berlijn zijn gereisd.

Het lichaam van de vader werd niet gevonden. Ook waren geen meldingen te vinden over een ongeluk waar zijn moeder bij om het leven was gekomen.

Ernstige twijfels

De Berlijnse politie liet eerder al weten 'ernstige twijfels' bij het verhaal te hebben. De man staat onder toezicht van jeugdzorg en gaat naar school. Hij heeft zich heel snel aangepast aan het leven in de grote stad, waardoor bij de politie het vermoeden rees dat hij geen vijf jaar in de wildernis kan hebben doorgebracht.

Als de man zich schuldig heeft gemaakt aan bedrog, zou hij volgens de Berliner Zeitung in ieder geval de kosten van de opsporing, zo'n dertigduizend euro, moeten terugbetalen.

'Bosjongen' is Nederlander