SARAJEVO - Vier voormalige commando's uit het Bosnisch-Servische leger moeten lang de cel in, omdat ze in 1995 meer dan 800 mensen uit de moslimenclave Srebrenica hebben vermoord.

Ze zijn vrijdag schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid. Een van hen kreeg 43 jaar celstraf, twee zijn veroordeeld tot 40 jaar.

Een vierde dader verdwijnt 19 jaar achter de tralies. Het zijn de hoogste straffen die het Bosnische tribunaal voor oorlogsmisdaden ooit heeft opgelegd.

De vier werden veroordeeld voor een berucht bloedbad op de boerderij Branjevo. Gedeporteerde moslims uit Srebrenica werden daar in rijen van tien opgesteld. Bosnisch-Servische militairen schoten de eersten één voor één dood.

Toen dat ze niet snel genoeg ging, probeerden ze met een machinegeweer hele groepen neer te maaien. Veel moslimmannen raakten daardoor gewond en verminkt en smeekten om te worden gedood.

Pauze

De executie duurde in totaal ongeveer 5 uur. In die tijd namen de commando's ''twee keer pauze, om te eten en bier te drinken tussen de lichamen'', zei de rechter. Slechts twee moslimmannen zouden de slachtpartij hebben overleefd.

De vier elitetroepen waren ook aangeklaagd voor genocide (volkerenmoord), maar de rechters vonden dat niet bewezen.

Nederlandse militairen

De enclave Srebrenica ligt in het oosten van Bosnië, niet ver van de grens met Servië. Tijdens de Bosnische oorlog moesten Nederlandse militairen het gebied beschermen, maar daar slaagden ze niet in.

In juli 1995 viel de enclave in handen van het Bosnisch-Servische leger. In ongeveer een week tijd werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens vermoord.

De vier veroordeelden waren lid van een elite-eenheid die door de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic is opgericht. Mladic staat terecht bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Hij is onder meer aangeklaagd voor genocide na de val van Srebrenica.