DEN HAAG - Fatou Bensouda is vrijdagochtend in Den Haag geïnstalleerd als nieuwe hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC).

Zij volgt de Argentijn Luis Moreno Ocampo op, de eerste hoofdaanklager van het eerste permanente internationale hof voor oorlogsmisdaden, genocide en andere misdaden tegen de mensheid.

De 51-jarige juriste uit het West-Afrikaanse Gambia beloofde in een openbare zitting plechtig dat zij haar functie onpartijdig en gewetensvol zal uitoefenen.

Zij deed dat ten overstaan van Tiina Intelman, de voorzitster van de ASP, de vergadering van de inmiddels 121 landen die zijn aangesloten bij het ICC.

Straffeloosheid

Bensouda dankte in haar toespraak voor het in haar gestelde vertrouwen en in het bijzonder dankte ze de Afrikaanse Unie. Ze noemde het een teken dat Afrika recht nastreeft en straffeloosheid wil bestrijden.

De nieuwe hoofdaanklaagster herinnerde aan de eenvoudige start van het bureau van de ICC-aanklagers. Haar Argentijnse voorganger betrok in 2003 een vrijwel leeg pand en had slechts twee medewerkers. Nu werken er meer dan 200 mensen op het bureau.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat iemand uit Afrika een topfunctie gaat vervullen bij het ICC. Het ICC heeft zich tot dusverre met zijn onderzoeken en processen op Afrika gestort. De meer dan 100 miljoen euro die het hof jaarlijks, besteedt komt van vooral Europese donorlanden.

Bensouda was al bijna 8 jaar de 'tweede vrouw' op Moreno Ocampo's bureau. Haar loopbaan bij internationale hoven begon in 2002 toen ze een topfunctie kreeg bij het Rwanda-Tribunaal in Arusha, Tanzania.

Van 1998 tot 2000 was ze minister van Justitie van Gambia dat al sinds 1994 wordt geregeerd door de militair Yahya Jammeh. Ze behoort volgens het Amerikaanse tijdschrift Time tot de 100 meest invloedrijke mensen op de wereld.

Beediging nieuwe aanklager ICC