PARIJS - Met Rusland wordt gesproken over de toekomst van Syrië als president Bashar al-Assad is verdreven. 

Dat zei de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Volgens hem zijn de Russen, die gelden als de trouwe bondgenoot van het Syrische regime, vandaag de dag niet meer gehecht aan ''de persoon Bashar al-Assad''. Maar zij maken zich wel zorgen over wie hem eventueel gaat opvolgen, aldus Fabius. ''Daar gaat de discussie over.''

De bewindsman zei tevens dat Parijs mogelijk communicatie-apparatuur gaat leveren aan de Syrische rebellen. Volgens de Franse minister komen de belangrijkste wereldmachten mogelijk op 30 juni in Genève bijeen voor een conferentie over Syrië.

Geen sprake

Rusland ontkent bij monde van de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken dat het betrokken is bij de gesprekken over de toekomst van Syrië. Hij voegde er nadrukkelijk aan toe dat Rusland ''niet betrokken is bij een machtswisseling'' in Syrië.

''Wij willen niet betrokken worden bij het omvergooien van regimes door goedkeuring van acties via de VN-Veiligheidsraad noch door mee te doen aan welke politieke samenzwering dan ook'', aldus Lavrov.

Rusland blijft op het standpunt staan dat de problemen in Syrië moeten worden opgelost zonder buitenlandse inmenging, aldus de Russische minister.

Helikopters

Rusland stelde vrijdag geen nieuwe gevechtshelikopters te leveren aan Syrië. Het heeft eerder wel reparaties uitgevoerd op helikopters die jaren geleden zijn geleverd aan Syrië, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Verenigde Staten beschuldigden Rusland eerder deze week ervan dat het Syrië voorziet van nieuwe gevechtshelikopters, die worden ingezet tegen de opstandelingen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten