TOKIO - De Japanse politie heeft de laatste verdachte van de dodelijke gifaanval in de metro van Tokio in 1995 gearresteerd.

De 54-jarige Katsuya Takahashi werd volgens Japanse media opgepakt bij een stripboekencafé in Tokio, dankzij een oplettende medewerker die de politie belde.

Met zijn arrestatie komt na 17 jaar een einde aan de jacht op de mensen die volgens de Japanse opsporingsautoriteiten verantwoordelijk zijn voor de gifaanval.

Door de aanval met het uiterst giftige saringas in de metro kwamen 13 mensen om en raakten duizenden gewond. Het incident veroorzaakte grote paniek in de Japanse hoofdstad.

Sekte

De politie intensiveerde de jacht op Takahashi, na de arrestatie twee weken geleden van de 40-jarige Naoko Kikuchi. Deze verdachte was net als Takahashi lid van de sekte Aum Shinrikyo, die ook verantwoordelijk was voor een aanval met saringas in 1994 in de Japanse stad Matsumoto die 8 mensen het leven kostte.

De leider van de sekte was Shoko Asahara. Zijn 'heilsboodschappen' waren gebaseerd op een mix van boeddhisme, hindoeïsme en apocalyptische waarschuwingen over het einde van de wereld. Hij had een obsessie ontwikkeld voor saringas en leefde voortdurend met de vrees dat anderen hem daarmee zouden aanvallen.

Asahara werd twee maanden na de aanslag in de metro gearresteerd en ter dood veroordeeld. Hij zit nog altijd in de dodencel.