ISTANBUL - De Turkse president Abdullah Gül heeft koningin Beatrix donderdagavond een verrassing bezorgd.

Hij kwam speciaal vanuit Ankara naar Istanbul om haar receptie aan het slot van het tweedaagse jubileumbezoek aan Turkije bij te wonen.

Het was niet echt een surprise natuurlijk - zo'n spontane actie vergt veel voorbereiding en overleg - maar de aanwezigheid van Gül en zijn echtgenote was tot het laatste moment stilgehouden.

Het was niet de eerste keer dat een Turkse president zijn agenda omgooide om de Nederlandse vorstin nog een keer extra te ontmoeten. Tijdens het staatsbezoek van Beatrix in 2007 reisde Güls voorganger Sezer van Ankara naar Istanbul voor een ingelast diner met zijn Nederlandse bezoekers aan de Bosporus.

Waterscheiding

Deze waterscheiding tussen Europa en Azië vormde donderdagavond ook het decor voor de feestelijke bijeenkomst. De koningin gaf het feest voor een paar honderd gasten die betrokken zijn bij de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen.

Dat jubileum was ook de aanleiding voor het koninklijk bezoek en het staatsbezoek van Gül eerder dit jaar aan Nederland. In dat kader woonde de koningin eerder op de avond een voorstelling bij van het Nederlands Dans Theater 2. Het dansgezelschap bracht een gevarieerd programma met werken van onder andere Jiri Kylian en Alexander Ekman.

De koningin gaf tijdens de decorwisselingen zelf een toelichting aan de Turkse minister van Cultuur die haar vergezelde.

Studenten

De koningin reisde eerder dan president Gül van Ankara naar Istanbul. Daar woonde zein het Nederlandse consulaat, het Palais Hollande, een discussiebijeenkomst bij met Turkse wetenschappers en studenten. De toekomst van Turkije in Europa was daarbij een van de gespreksthema's.

De koningin vertrekt vrijdag naar Italië, waar zaterdag prinses Carolina in Florence trouwt met Albert Brenninkmeijer. Het grootste deel van de koninklijke familie is daarbij aanwezig.

Bezoek Beatrix aan Turkije in goede sfeer