AMSTERDAM - In de Belgische provincie Limburg zijn negentien gevallen van besmetting met de EHEC-bacterie vastgesteld.

Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) volgens de Belgische krant De Standaard.

Alle gevallen zouden verband houden met het eten van filet americain. Een deel van het rundvlees is al opgespoord en in beslag genomen.

Mensen krijgen diarree van de bacterie, maar bij ernstige gevallen kunnen bloedingen in de darmen optreden of ernstige nierklachten ontstaan.

Europa

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In totaal raakten in Duitsland 4321 mensen geïnfecteerd met EHEC. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.

De precieze oorzaak is nooit vastgesteld, maar mogelijk is de darminfectiegolf terug te voeren op het eten van kiemgroenten. De autoriteiten raadden af rauwe rucola- mosterd- of fenegriekkiemen te eten. Er werden onder meer komkommers, tomaten, sla, augurken, courgettes en radijzen vernietigd. De totale schade voor Nederlandse telers en handelaren bedroeg honderden miljoenen.

Nederland

De Nederlandse Voedsel Waren Autoriteit (NVWA) was donderdagavond nog niet op de hoogte van uitbraak en gaat uitzoeken of de vondst gevolgen heeft voor Nederland.

Lees alles over de EHEC-bacterie in ons dossier

Volg de twitterberichten over dit onderwerp op NULive