BRUSSEL - De nieuwe omstreden president van Servië is donderdag met open armen ontvangen bij de EU-leiders in Brussel.

Tot grote vreugde van Brussel zei president Tomislav Nikolic dat hij vaart wil maken met het EU-lidmaatschap. Hij wil in de herfst al beginnen met onderhandelingen over de toetreding, meldde hij voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

De nationalist Nikolic is omstreden, omdat hij de moord door Serviërs op circa 8000 moslims in Srebrenica niet erkent als genocide.

Hij zei onlangs ook dat een Kroatische stad eigenlijk bij Servië hoort. Zijn installatie maandag werd geboycot door leiders van vele buurlanden, maar niet door de Europese Commissie.

Buitenlandse reis

Dat Nikolic voor zijn eerste buitenlandse reis naar Brussel kwam, waardeerde Barroso zeer. ''Servië en de EU hebben sterke banden. We zijn ook grote handelspartners'', zei Barroso. Servië, met ruim 7 miljoen inwoners, is sinds maart kandidaat-lidstaat van de EU.

Voordat echte onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen, moet Servië van de EU wel de relaties met buurlanden verbeteren. Vooral een goede band met de afgescheiden regio Kosovo is cruciaal, zei Barroso. Nikolic concludeerde dat de EU dus geen erkenning van Kosovo eist.