AMSTERDAM - De zoektocht naar slachtoffers van de dubbele aardbeving die het noorden van Afghanistan afgelopen week trof wordt gestaakt.

Dat hebben de Afghaanse autoriteiten donderdag gezegd. De regering wil van het getroffen gebied een gedenkplaats voor de slachtoffers maken.

In totaal zijn er volgens de autoriteiten 71 doden gevallen bij de aardbevingen die de provincie Baghlan maandag troffen. Tot dusverre zijn er slechts vijf lichamen geborgen. Religieuze leiders in de regio hebben geadviseerd om de lichamen te laten rusten onder het puin en de heuvel 'Martelaarsheuvel' te noemen.

Volgens de politiechef in de regio hebben de afgelopen dagen meer dan achthonderd mensen geholpen bij het zoeken naar slachtoffers.

Maandag werd de regio getroffen door een beving met een kracht van 5,4 en deze werd niet veel later gevolgd door een beving met een kracht van 5,7, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Beide bevingen deden gebouwen in de hoofdstad Kabul, 190 kilometer ten zuiden van het epicentrum, op hun grondvesten schudden.