CAIRO - De pas gekozen Tweede Kamer van Egypte moet worden ontbonden. Dat is een gevolg van een uitspraak van het Grondwettelijk hof in Caïro. 

Die bepaalde donderdag dat de kieswet in strijd is met de grondwet. Egypte moet hoogstwaarschijnlijk nieuwe parlementsverkiezingen houden.

De vorige verkiezingen begonnen in november en duurden tot januari. De conservatieve Moslim Broederschap werd de grootste partij in het lagerhuis, gevolgd door de ultraorthodoxe al-Nour.

De regerende militaire raad houdt volgens de staatstelevisie een spoedvergadering om de gevolgen van de uitspraak van de rechtbank te bespreken. De Egyptische diplomaat Mohammed ElBaradei roept op tot een presidentiële raad of een interim-president.

Volgens Essam el-Erian van de Moslim Broederschap dreigt Egypte in een ''donkere tunnel'' te gaan als het parlement inderdaad wordt ontbonden. "De komende president heeft geen parlement en geen grondwet. Er is verwarring en er zijn veel vragen'', aldus Erian.

Staatsgreep

Volgens Abdel Moein Abol Fotouh, een gematigde moslim die strandde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, heeft het militaire bewind een staatsgreep gepleegd.

''Het is een volledige staatsgreep om de legerkandidaat in de strijd te laten en het gekozen parlement terug te draaien nadat militairen het recht hebben gekregen om te arresteren. Wie denkt dat miljoenen jongeren dit laten gebeuren houdt zichzelf voor de gek'', aldus Abol Fotouh.

Shafiq

Eerder vandaag werd besloten dat Ahmed Shafiq, de Egyptische presidentskandidaat die kort voor de val van Hosni Mubarak vorig jaar premier was, toch mee mag doen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, zaterdag en zondag.

''De boodschap van dit historische vonnis is dat het tijdperk van het vereffenen van politieke rekeningen voorbij is'', zei Shafiq,

Alles over Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten