CAIRO - Ahmed Shafiq, de Egyptische presidentskandidaat die kort voor de val van Hosni Mubarak vorig jaar premier was, mag wel degelijk meedoen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, zaterdag en zondag.

De procedures die waren aangespannen om Shafiqs kandidatuur ongeldig te verklaren, zijn donderdag in het Egyptische constitutionele hof gestrand.

Dat bepaalde dat de wet die Shafiq op grond van diens werk voor het vorige regime uitsluit, in strijd is met de grondwet.

Daarmee staat Shafiq zeker in het weekeinde tegenover de kandidaat van de conservatieve Moslim Broederschap, Mohammad Mursi.

Illegaal

Een lager hof oordeelde donderdag dat een derde van de parlementariërs in het Egyptische parlement illegaal is gekozen. De zetels waren voor onafhankelijke kandidaten bedoeld, maar politieke partijen schoven toch kandidaten naar voren.

Het oordeel van de rechter betekent dat er een nieuwe stembusgang moet worden gehouden voor de zetels. Het parlement komt mogelijk stil te liggen totdat er nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden.

Alles over de situatie in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten