GENÈVE - De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft donderdag in Genève de VN-organisatie ILO toegesproken.

Het was het begin van Suu Kyi's rondreis door Europa. De komende weken gaat ze ook naar Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland.

Suu Kyi vroeg de landen van de ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie, om te investeren in een ,,democratie-vriendelijke ontwikkeling'' van haar land.

Volgens haar verdienen vooral werkloze jongeren hulp. ,,Het is niet zozeer een gebrek aan werk, maar een gebrek aan hoop dat onze toekomst treft'', zei ze.

Nobelprijs

Suu Kyi is voor het eerst sinds 1988 in Europa. Ze ontvangt er onder meer de Nobelprijs voor de Vrede die ze in 1991 won. Suu Kyi mocht destijds niet naar Oslo reizen om de prijs in ontvangst te nemen. In Londen spreekt ze het parlement toe, een zeldzame eer.

Suu Kyi verzette zich tientallen jaren lang tegen de militaire junta in Myanmar, het vroegere Birma. In de afgelopen 22 jaar zat ze ruim 15 jaar onder huisarrest.

Onder internationale druk is Myanmar de laatste tijd aan het hervormen. Er zijn verkiezingen geweest en het land heeft een burgerregering, die toenadering zoekt tot de buitenwereld.