LONDEN - De Britse premier David Cameron wil meer afstand tussen de politiek en de pers.

Dat zei hij donderdag tegen de commissie die het gedrag van de Britse pers onderzoekt. Cameron gaf in zijn verklaring toe dat de verhoudingen tussen pers en politiek te hecht waren.

"Er moet in de toekomst meer doorzichtigheid, betere regelgeving, iets meer afstand komen", zei de premier.

Hij beklaagde zich over de constante nieuwsstroom. ''De 24 uursnieuwscyclus betekent dat kranten bij alles het volume opvoeren. Het voelt alsof je wordt toegeschreeuwd in plaats van toegesproken.''

De regering van Cameron ligt onder vuur door onthullingen over haar nauwe banden met het media-imperium van Rupert Murdoch.

 Bekijk hier live de zitting met Cameron (beelden van de BBC):

Ontmoetingen

Cameron vertelde de commissie dat hij als oppositieleider Rupert Murdoch 10 keer heeft ontmoet, James Murdoch 15 keer en Rebekah Brooks 19 keer.

Cameron is goed bevriend met Rebekah Brooks, de vroegere chef van het moederbedrijf. Donderdag bleek dat zij hem in 2009 een sms had gestuurd de avond voor een belangrijke speech met daarin ''professioneel zitten we zeker in hetzelfde schuitje. Speech van je leven? Yes you Cam!''.

Volgens Cameron was de opmerking bedoeld om aan te geven dat de twee een gemeenschappelijk belang hadden. Haar krant, de Sun, had zich openlijk uitgesproken voor Cameron. De campagne van Cameron had als thema ''We zitten allemaal in hetzelfde schuitje'' en de Sun kopte de ochtend erop ''Yes he Cam!"

Cameron zei dat hij wel de steun van kranten en andere media heeft gezocht, maar ontkent daarvoor beleid te hebben gewijzigd.

Schandaal

Cameron heeft de commissie zelf in het leven geroepen. Dat gebeurde na het schandaal rond de krant News of the World. Verslaggevers zouden voicemails hebben gehackt en agenten hebben omgekocht in de jacht op primeurs.

Ook zou het moederbedrijf News Corp politici voor zijn karretje hebben gespannen. Eerder legden oud-premiers Gordon Brown, Tony Blair en John Major getuigenissen af voor de mediacommissie.

Alles over het Britse afluisterschandaal

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Cameron voor mediacommissie