NEW YORK - De Argentijnse president Cristina Fernandez brengt de claim van haar land op de Falklandeilanden donderdag onder de aandacht van de Dekolonisatiecommissie van de VN.

Het is precies dertig jaar geleden dat de Groot-Brittannië de oorlog om de eilanden won.

Het is de eerste keer dat een staatshoofd aanwezig is op de bijeenkomst van de commissie en Fernandez komt bovendien met tientallen aanhangers. De Falklandeilanden hebben twee vertegenwoordigers gestuurd, die worden vergezeld door zes jonge eilanders.

'Illegaal'

Argentinië is van mening dat Groot-Brittannië de eilanden sinds 1833 illegaal bezet. Groot-Brittannië vindt dat Argentinië geen recht heeft op de eilanden en stelt dat het de wensen van de drieduizend eilandbewoners negeert.

Zij hebben aangegeven bij Groot-Brittannië te willen blijven horen. Argentinië vindt dat de bewoners niet eenzijdig kunnen bepalen bij welk land ze willen horen.

Fernandez heeft de Dekolonisatiecommissie gevraagd de jaarlijkse bijeenkomst over de status van de Falklands te plannen op de dag dat de oorlog werd beëindigd. Dat lijkt een poging extra aandacht voor het conflict te genereren.

'Heel treurig'

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant brengt in herinnering dat er tien jaar geleden veel gezamenlijke evenementen werden georganiseerd om de 649 Argentijnen, 255 Britten en drie eilanders die de oorlog niet overleefden te herdenken.

Hij noemt het 'heel treurig' dat 'dit jaar de Argentijnen uit duidelijk politieke overwegingen de retoriek opvoeren en elke kans aangrijpen om de kwestie te internationaliseren en steun van regionale organisaties te vergaren'.

Al een jaar lang zet Argentinië Groot-Brittannië onder druk om gesprekken over de soevereiniteit van de eilanden aan te gaan. Groot-Brittannië weigert echter te onderhandelen, omdat het volgens de Britse regering aan de eilanders is te beslissen.

De Falklands lieten dinsdag weten volgend jaar een referendum over de politieke toekomst van de eilanden te houden. De Britse premier David Cameron heeft al laten weten dat wat de uitkomst van het referendum ook zal zijn, zijn land zich daarbij zal neerleggen en hij riep Argentinië op hetzelfde te doen.