BERLIJN - De Duitse politie en justitie zijn donderdagochtend in verschillende deelstaten van Duitsland een grote actie begonnen tegen salafisten.

De politie doorzocht in zeven deelstaten 70 objecten van deze radicale moslimgroepering. Rond 1000 ambtenaren namen aan de actie deel, zo meldde het blad Der Spiegel op zijn site.

Ook panden van het radicale islamitische netwerk ''De waren religie'' van de radicale geestelijke Ibrahim Abou-Nagie zouden zijn doorzocht. De politie was onder meer op zoek naar bewijsmateriaal voor lidmaatschap van een verboden vereniging.

Snelst groeiend

De salafisten vormen een van de van de snelst groeide radicale moslimgroeperingen in Duitsland. Ze zien zichzelf als de ware vertegenwoordigers van de islam en baseren zich op een radicale interpretatie van de Koran.

De salafisten hebben vooral de belangstelling van de Duitse veiligheidsdiensten gewekt toen vorig jaar een radicale moslim op de luchthaven van Frankfurt twee Amerikaanse militairen doodschoot. De dader liet zich inspireren door geschriften van de salafisten op internet.

Bekeren

De salafisten proberen ook niet-moslims tot hun geloof te bekeren en hebben 25 miljoen exemplaren van de Koran uitgedeeld in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

De deelstaat-minister Ralf Jäger (Binnenlandse Zaken) van Noord-Rijnland-Westfalen zei donderdag dat de overheid de druk op de salafisten en hun anti-democratische propaganda opvoert. ''Het is belangrijk dat we alle vijanden van de grondwet duidelijk maken: tot hier en niet verder''.

Begin mei begonnen de Duitse autoriteiten een onderzoek naar tientallen radicale moslims na botsingen met de politie in de stad Solingen.